Om PGCL

Det är hög tid att också utövare av elektronisk sport skall få tävla på amatörnivå. Så som det i de flesta kommuner finns amatörserier i traditionella sporter (t.ex. fotboll, innebandy osv.), tycker vi att det också skall finnas inom e-sport.

Då vi började fanns inga organiserade e-sportligor i Finland. Det ordnades en del turneringar, men till skillnad från ligor är dessa kortfristiga och intensiva. Ett turneringsformat kräver stor tidsinsats på kort tid och lämpar sig därför inte för alla spelare. Man kan även bli utslagen ur turneringar redan efter första eller andra omgången och därmed inte få spela så mycket man förväntat sig.

Vem är vi?

Pargas Gaming Community rf (PGC) är en år 2014 grundad ungdomsförening med syfte att främja och utveckla intresset för informations- och kommunikationsteknik som hobby och fritidssysselsättning. Föreningen arrangerar och stöder LAN-evenemang samt andra former av IT- och datorspelsrelaterade fritidsaktiviteter. PGC har existerat som ideell arbetsgrupp sedan år 2003 och har bl.a. arrangerat LAN-evenemang i egen regi sedan år 2005.

Läget idag?

Idag sker majoriteten av spelandet online genom så kallad matchmaking, vilket innebär att man spelar mot, och ibland även med, slumpmässigt valda, obekanta medspelare på okänd ort. En spelares framgång i dessa matcher mäts på individuell nivå snarare än för laget som helhet. Därför uppstår sällan klar laganda eller känsla av gemenskap i samma utsträckning som i övriga sporter.

Vad vill vi?

Vi ser ett klart växande behov av e-sport i organiserad form på amatörnivå. Vi vill därför erbjuda en längre e-sportliga, PGC League, som kan tilltala och sammanknyta alla spelare, såväl unga som vuxna. Ligan är till för dem som inte har tid att träna eller upprätthålla en professionell nivå men ändå vill spela tävlingsinriktat. Ligaformatet garanterar fortlöpande deltagande under hela säsongen utan krav på framgång i enskilda matcher. Spelschemat anpassas för att passa alla oberoende av livssituation.

När börjar vi?

Första säsongen av PGC League arrangerades våren 2016 i Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO). Nu är PGCL uppe i Säsong 5. Gruppspelet spelas online en vardagskväll per vecka. Finalerna spelas i PIUG i Pargas. Finalisterna belönas med skäliga priser.